Inleiding

In 1929 werd naar een ontwerp van architect F.P.J. Peutz een KATHOLIEKE KERK gebouwd met aan de rechterzijgevel aansluitend een KLOOSTERGEBOUW. De kerk was bestemd voor de mijnwerkers die woonden in de Huskenskolonie. Deze kolonie is inmiddels afgebroken.

Het complex is ten opzichte van de Beersdalweg iets teruggelegen. Aan de rechterzijgevel van de kerk bevindt zich een verbindingsgang met de vml. pastorie. Deze pastorie gaat over in een kloostergebouw, haaks gelegen ten opzichte van de weg en evenwijdig aan het kerkgebouw. De rechter kruisarm van de kerk is verbonden met het klooster, waardoor het complex een carré-vorm heeft.

Op de binnenplaats is een aanbouw aan het klooster gerealiseerd, deze is uitgesloten van bescherming, evenals de aanbouwen aan de rechterzijgevel en de achtergevel van de kloostervleugel.

Kerk, klooster en pastorie zijn gebouwd in een traditionele trant. De kerk bevat elementen van Neo-Gotiek.

Omschrijving

KATHOLIEKE KERK EN KLOOSTER. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen. Kerk en klooster met pastorie zijn gebouwd in een traditionele trant.

Waardering

Het geheel van kerkgebouw met klooster en pastorie bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. De kerk en in mindere mate klooster met pastorie bezitten architectuurhistorische waarden vanwege het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, als voorbeelden van het oeuvre van de architect F.P.J. Peutz, vanwege de esthetische kwaliteit van de ontwerpen, en het bijzondere kerkinterieur verfraaid met werk van een keur aan Limburgse kunstenaars. Kerkgebouw met klooster en pastorie zijn tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van ex- en interieur van het kerkgebouw en in mindere mate van klooster met pastorie. Het complex is tevens van belang wegens architectuurhistorische zeldzaamheid. Alsook vanwege de kunstzinnige inbreng van Ch. Eyck, Ch. Vos, R. Smeets en H. Levigne.