Inleiding

COMPLEX, genaamd "Sjallemaheerd", bestaande uit een DWARSHUISBOERDERIJ, twee aangebouwde BIJSCHUREN, een STOOKHUT, een ZONNEWIJZER en twee HEKPIJLERS. De boerderij (gemengd bedrijf) met bijschuur en stookhut, gelegen aan de oostzijde van de boerderij, werden omstreeks 1900 gebouwd in opdracht van de fam. Dijk in een Eclectische stijl. De aangebouwde bijschuur, gelegen aan de westzijde van de boerderij, stamt uit omstreeks 1920. Sinds 1992 is het complex niet meer in gebruik als boerderij.

Het complex is gelegen aan een doorgaande weg aan de oostzijde van Opende op een ruim, enigszins verhoogd perceel. Aan de linkerzijde van het voorhuis staat een ijzeren ZONNEWIJZER, die stamt uit omstreeks 1900, op een betonnen vaas-vormig basement. Aan de rechterzijde bevindt zich een prieel uit omstreeks 1950, dat bestaat uit linden op niervormige plattegrond, waartussen een houten bankje. De oprijlaan, gelegen aan de rechterzijde, wordt gemarkeerd door twee ijzeren HEKPIJLERS met vleugels waarop de naam Sjallema, die behoren bij de oude boerderij (ooit gelegen aan de overzijde van de weg). Het tweedelige hekwerk is niet-origineel.

Waardering

Dwarshuisboerderij met twee aangebouwde bijschuren, stookhut, zonnewijzer en hekpijlers van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit omstreeks 1900 en een jongere bijschuur in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het complex en de samenstellende onderdelen