Inleiding

Het complex Pannenhof bestaat uit een gesloten hoeve en twee schuurgebouwen. Het oudste gedeelte van de hoeve is gesitueerd aan de binnenplaats en werd omstreeks 1850 gebouwd. De overige bouwdelen van de boerderij dateren van omstreeks 1890.

De opdrachtgever was mevr. Jurgens.

De gesloten hoeve is aan de zuidzijde van weg genaamd Pannenhof gesitueerd. De twee schuurgebouwen zijn aan de overzijde, de noordzijde, van de weg gesitueerd.

De bouwstijl van de gesloten hoeve is traditionalistisch met elementen van Eclecticisme. Beide schuurgebouwen zijn gebouwd in een traditionalistische stijl.

Omschrijving

Gesloten hoeve bestaande uit een hoofdwoonhuis, een pachterswoning en stalgebouwen van omstreeks 1890 en een ouder woonhuis met stallen en schuren van omstreeks 1850. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch, en enkele bouwdelen met elementen Eclecticisme. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hardsteen.

Beide schuurgebouwen aan de overzijde van de weg zijn gebouwd in een traditionalistische bouwstijl. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen.

Waardering

Het boerderijcomplex Pannenhof bezit cultuurhistorisiche waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Het boerderijcomplex bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang van het complex voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, de esthetische kwaliteiten van m.n. het hoofdwoonhuis; het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent het boerderijcomplex aan de markante ligging in het buitengebied van de gemeente Heel. Het complex is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur van diverse bouwdelen.