Inleiding

Het complex van PASTORIE en KERK van O.L. Vrouwe ten Hemelopneming is in fasen tot stand gekomen tussn 1914 en 1925, naar plannen van het Rotterdamse bureau Margry in Neo-Byzantijnse stijl.

Waardering

Het complex van kerk en pastorie is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als uiting van de ontwikkeling van het katholicisme en de dominantie van het parochieel centrum in een industriestad. Het geheel is van architectuurhitorisch belang als voorbeeld van de vernieuwing in stijl die de architect toepaste om te breken met de Neo-Gotiek, het is tevens van belang als voorbeeld van het werk van de architect Margry. Het geheel heeft ensemblewaarden vanwege de situering nabij het centrum en heeft door het silhouet van de toren en koepel bijzondere betekenis voor het aanzien van Helmond als industriestad. Het geheel is gaaf bewaard gebleven.