Inleiding

Op 29 december 1926 werd de textielfabriek "L. van Heek & Zn. N.V." opgericht door Ludwig van Heek en zijn zoon H.J.P. van Heek uit Enschede. De architect A. Beltman maakte de ontwerpen voor het fabriekscomplex dat in 1928 in gebruik werd genomen. Gefabriceerd werden weefgarens, tricotagegarens en verbandgaas.

De textielfabriek staat buiten de bebouwde kom van Losser op een industrieterrein. Het complex heeft het karakter van een fabrieksstraat met aan weerszijden industriële bebouwing. Dergelijke fabrieksstraten waren op textielcomplexen ooit gemeengoed, maar zijn nu zeldzaam geworden. Het PRODUCTIEGEBOUW ligt op het noordwestelijke terreingedeelte. De bescherming betreft het gedeelte bestaande uit drie bouwlagen inclusief de watertoren. Oostelijk van het productiegebouw staat het voormalige KETELHUIS met KOLENBUNKER, IJZEROPSLAG, POMPENLOKALEN en SMEDERIJ. Achter het ketelhuis rijst de SCHOORSTEENPIJP op. Achter de schoorsteen bevindt zich een bij dit type fabriekscomplexen behorend waterreservoir.

Waardering

Fabriekscomplex, bestaande uit een deel van het productiegebouw, het ketelhuis met kolenbunker, ijzeropslag, pompenlokalen en smederij en de schoorsteenpijp van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang als:

- representant uit de grote bloeiperiode van de Twentse textielindustrie tussen de eerste wereldoorlog en de wereldcrisis van de jaren dertig

- een van de weinige bewaard gebleven industriële ensembles in Twente

- voorbeeld van industriële architectuur uit het eerste kwart van deze eeuw, gebaseerd op de utiliteitsbouw uit deze periode

- een van de weinige nog goed bewaard gebleven vestigingen van het toonaangevende concern Van Heek

- beeldbepalend complex, ruimtelijk markant gelegen buiten de dorpskern.