Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX gebouwd in 1869, bestaande uit een OLDAMBTSTER BOERDERIJ, een aangebouwde BIJSCHUUR en een KAPSCHUUR in opdracht van J.T. Kuiper en H.P. Smith. De boerderij genaamd 'Torenhoeve' is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele stijl met enkele elementen ontleend aan de Chaletstijl. De kapschuur, gelegen aan de zuidoostzijde van de boerderij, stamt uit de eerste helft van deze eeuw. In 1935 werd door R. Siebe uit Slochteren een serre aangebouwd; deze komt wegens te weinig architectonische waarde niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking. Tevens wijzigde R. Siebe de vensterindeling (in plaats van zesruits H-vensters) en kregen de kamers nieuwe plafonds. In de jaren zeventig werd aan de noordoostzijde van de boerderij de Jufferweg aangelegd die ten koste ging van de boomgaard en een groot stuk van de tuin. In 1988 werd de boerderij gerenoveerd; de noordoost- en achtergevel van de negen vakken tellende hoofdschuur en de vier vakken tellende bijschuur werden opnieuw opgemetseld. In de hoofdschuur werd tevens een werkkamer en badkamer ingebouwd.

Het boerderijcomplex is gelegen aan het hoofdlint van Schildwolde op een langwerpige kavel met aan weerszijden een sloot en boombeplanting.

Waardering

Oldambtster boerderij met aangebouwde bijschuur en kapschuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit het derde kwart van de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de traditionele samenstelling van het complex typerend voor deze streek, bestaande uit een Oldambtster boerderij, een bijschuur en een kapschuur

- vanwege de typerende vormgeving en bijzondere detaillering van het voorhuis

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het complex