Inleiding

Het complex van de rooms-katholieke St. Werenfriduskerk uit 1876-1877 bestaat uit de R.K. KERK ST. WERENFRIDUS (als rijksmonument geregistreerd; zie monumentnummer 39479), de PASTORIE met HEKWERK, de BEGRAAFPLAATS (1883) met CALVARIEBERG met priestergraven en een NEOGOTISCH GRAFMONUMENT.

Het complex, aangelegd tussen 1876 en 1883, bevindt zich aan de noordzijde van het beschermd stadsgezicht van Workum, aan het begin van het Noard, de eeuwenoude hoofdas van de stad die in noord-zuidwestelijke richting loopt. Het complex is naar het oosten-zuidoosten gericht en beslaat een min of meer rechthoekig oppervlak dat aan de oostzijde begrensd wordt door het Noard, aan de zuidzijde door de achtertuinen van de aangrenzende panden, aan de noordzijde door een bejaardenhuis en de Jiske Boerenvaart en aan de westzijde door landerijen. De kerk ligt teruggerooid ten opzichte van de hoofdweg, aan een rechthoekig plein van kleine afmetingen; de voorgevel van de pastorie ligt in de rooilijn van de overige bebouwing; de begraafplaats ligt achter de kerk en is bereikbaar via een lang recht pad dat vanaf de noordgevel van de kerk in westelijke richting loopt, tot aan de ingang van de begraafplaats. De kerk en de pastorie zijn door architect A. Tepe (1840-1920) ontworpen in de stijl van het Neo-Gotiek.

Waardering

Het complex van de rooms-katholieke kerk St. Werenfridus te Workum uit 1876-1883, bestaande uit de kerk (mon.nr 39397), de pastorie met hekwerk en de begraafplaats met Calvarieberg en neogotisch grafmonument, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling;

- voor de geschiedenis van de architectuur;

- vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp;

- vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek;

- vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad;

- voor het aanzien van de stad;

- vanwege de architectonische gaafheid van de samenstellende onderdelen en de hoogwaardige kwaliteit ervan;

- in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.