Inleiding

Het KERKCOMPLEX in het centrum van Raalte bestaat uit de KERK (monument nr. 32265), een PASTORIE uit 1929 (monument nr. 513665), een KAPEL (monument nr. 513666) en TWEE LIJKENHUISJES (monument nr. 513667). De rooms-katholieke kerk, is in 1891 gebouwd door Alfred Tepe. De pastorie is naar ontwerp van de architect Roebbers in een traditionalistische stijl gebouwd. Het terrein waarop het complex zich bevindt, omvat ten zuiden van de pastorie een hek dat toegang biedt tot een beukenlaan (noord-zuid gericht) die als processielaan naar de begraafplaats leidt. De begraafplaats, die in 1928 is gesticht, wordt begrensd door een smeedijzeren hek, omzoomd door hoog geboomte met een middenpad tussen heggen. De twee lijkenhuisjes staan in de zuidoostelijke en zuidwestelijke hoek van de begraafplaats; centraal aan de noordelijke zijde staat de kapel in de as van de beukenlaan; alledrie in Neo-Gotische stijl. Vanaf het smeedijzeren toegangshek loopt door het midden van de begraafplaats tot aan de kapel een pad omzoomd door een haag.

Waardering

KERKCOMPLEX bestaande uit een r.k. KERK, PASTORIE, een KAPEL en twee LIJKENHUISJES van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig belang:

- als uiting van de rooms katholieke gemeenschap in Raalte

- als monumentaal en architectonisch evenwichtige ontwerpen van de architecten A. Tepe en M. Roebbers

- vanwege de functionele en ruimtelijke samenhang tussen de onderdelen van het complex

- vanwege de ligging van de onderdelen in samenhang met de processielaan en de begraafplaats.