Inleiding

In het centrum van Waalre aan het marktplein bevindt zich de R.K. KERK van de H. Willibrordus, gebouwd in 1925, welke geflankeerd wordt door de in 1934 gebouwde pastorie. Voor het gebouw bevindt zich het in 1925 geplaatste H. Hartbeeld.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de stedenbouwkundige transformatie van het oorspronkelijk landelijke kerkdorp. Het geheel heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architecten Kooken en De Bever. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling en uitbreiding van het kerkdorp.