Inleiding

VILLA met vrijstaande GARAGE/BERGPLAATS, ontworpen in 1936 door de architecten J. Kuiler en L. Drewes uit Groningen. De opdrachtgever was J. Noordhoff, uitgever te Groningen. Het pand dat is vormgegeven in een landhuisstijl met elementen van de Delftse School, verkeert nog in zeer gave staat. De tuin die ook uit 1936 stamt, is deels gewijzigd. De garage, die op de originele bouwtekening via een gang verbonden is met het huis, is later waarschijnlijk losgekoppeld om een doorgang naar achteren te creëren, of nooit zo uitgevoerd.

Het huis is beeldbepalend gelegen aan de Dilgtweg, die de Rijksstraatweg met de Kerklaan verbindt. Een gemetselde rechthoekige pijler en een muurtje met gemetselde bloembak en pijler markeren de oprijlaan naar woning en garage. Een groen haag scheidt de tuin van de openbare weg.

Villa met vrijstaande garage/bergplaats van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa met garage uit 1936 in een landhuisstijl met elementen van de Delftse School

- vanwege de bijzondere detaillering en ornamentiek

- vanwege de hoge mate van gaafheid van zowel het ex- als het interieur