Inleiding

VILLA met aangebouwde SCHUUR en vrijstaand KOETSHUIS, waarschijnlijk gebouwd in 1903 in opdracht van de heer M. Edses uit Nieuwolda. De bouwtekening in het archief van de gemeente komt echter niet overeen met het huis zoals het er nu staat. Het pand gebouwd in Overgangsstijl met elementen van de Chaletstijl en de Art Nouveau, kreeg in eerste instantie de naam "Hermitage". Omstreeks 1930 is die naam veranderd in "Linquenda". Bij het huis hoort een ruime tuin waarin oorspronkelijk een vijver heeft gelegen. De tuinaanleg is deels gewijzigd. In de tuin een aantal oude bomen, met name groene en bruine beuken, en rododendrons.

Het pand is gelegen aan de als beschermd gezicht aangewezen Rijksstraatweg, te midden van andere monumentale villa's. De voortuin wordt van de openbare weg gescheiden door een haag.

Waardering

Villa met aangebouwde schuur en vrijstaand koetshuis van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een villa met koetshuis in Overgangsstijl met Chalet stijl-elementen

- vanwege de opvallende detaillering en het materiaalgebruik met Art Nouveau elementen

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur

- vanwege de functionele relatie tussen de samenstellende onderdelen

- vanwege de markante ligging aan de als beschermd gezicht aangewezen Rijksstraatweg te midden van andere monumentale panden