Inleiding

WOONHUIS met aangebouwde GARAGE gebouwd in 1933 onder architectuur van C. de Graaff uit Laren in een Kubistisch-Expressionistische bouwtrant. Opdrachtgever was de heer dr. ir. F.G. Gerretsen. Het opvallende ontwerp werd in eerste instantie afgekeurd door de Welstandszorg, maar onder druk van de burgemeester van Haren mocht het toch uitgevoerd worden. In 1934 werd er een vrijstaande SCHUUR aan de noordwestzijde van het huis gebouwd in dezelfde stijl door een bouwkundige uit Groningen. Sinds de bouw is er nauwelijks iets aan het pand gewijzigd, alleen is aan de achterzijde de gemetselde borstwering van het balkon vervangen door trespaplaten.

Het pand ligt op een kavel grond van 13,5 are aan de Westerse Drift. Twee kubistisch opgebouwde TOEGANGSPIJLERS uit gele baksteen, in de vorm van een bloembak, markeren het toegangpad tot woonhuis en garage. Een heg scheidt de voortuin van de openbare weg.

Waardering

Complex bestaande uit woonhuis met aangebouwde garage, vrijstaande schuur en toegangspijlers van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een woonhuis met schuur en toegangspijlers uit 1933/34

- vanwege de opvallende Kubistisch-Expressionistische vormgeving