Inleiding

Complex bestaande uit een grote vrijstaande VILLA met voormalig KOETSHUIS gelegen aan de noordwestelijke zijde van de Mr. van Rhemenslaan. De villa maakt deel uit van de randbebouwing aan deze zijde van het Oranjepark. De villa is in 1887 gebouwd naar ontwerp van H.J. (Henri) Evers (1855-1929), vanaf 1902 hoogleraar in de architectuur aan de Polytechnische School te Delft (vanaf 1905 Technische Hogeschool) en onder meer ontwerper van het Rotterdamse stadhuis. De bouwstijl vertoont invloeden van de neorenaissance.

Het perceel liep in oorsprong van de Van Rhemenslaan tot aan de (huidige) Canadalaan en had aan de laatstgenoemde laan een achteringang, die onder meer leidde naar het koetshuis. In 1920 is het gedeelte van de kavel aan de Canadalaan verkocht en kwam het gebruik van het koetshuis te vervallen.

Vóór 1964 is het huis aan de achterzijde op twee plaatsen in stijl uitgebreid, deze delen vallen niet onder de bescherming. In 1964 is het pand deels inwendig verbouwd en zijn een aantal gevelopeningen dichtgezet of gewijzigd voor een dokterspraktijk, in opdracht van E.G.M. van Stokkum en naar ontwerp van het architectenbureau Fr.J.C. van der Heyden uit Almelo.

Aan de voorgevel is boven de rechter erker - op de verdieping - een afdak met zinken roeven op rijk geprofileerde houten stijlen verwijderd.

Villa met koetshuis uit 1887 naar ontwerp van de Delftse hoogleraar Henri Evers.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en vrij gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa met koetshuis met ornamentiek beïnvloed door de neorenaissance. Er is sprake van een ensemblewaarde als onderdeel van het te beschermen stadsgezicht de Parken, waarbinnen het pand behoort tot de omstreeks 1900 gangbare villatypen, welke samen met de oudere en later typen en stijlen zeer goed de ontwikkeling van de villabouw weergeven.

- Van stedebouwkundige waarde door de situering aan de noordwestzijde van het Oranjepark gedomineerd door rijk geornamenteerde villa's. De Mr. van Rhemenslaan bezit nog een in vrij gave staat bewaard bestand aan historische huizen, die tezamen met de vele particuliere en openbare groenelementen een aantrekkelijk, waardevol straatbeeld vormen.

- Van cultuurhistorische waarde als herkenbaar element uit een maatschappelijke ontwikkeling. Het pand is gebouwd als huisvesting van de nieuwe en kapitaalkrachtige stedelijke elite, die zich bij voorkeur vestigde in kapitale villa's in ruim opgezette romantisch aangelegde villawijken. De Parken behoort tot de grootste en oudste villawijken van dit type in ons land en de aanleg droeg er toe bij dat het aanzien van het dorp en de sociale gelaagdheid van haar bevolking sterk veranderde.