Complexgegevens

Complexnummer
514867

Omschrijving

Inleiding

Het complex bestaat uit twee blokjes van vier WONINGEN 'met erf en bleekjes (nu voortuinen) aan de noordwest- en zuidzijde', gebouwd in opdracht van de Kerkvoogdij van de Nederduitsche Hervormde Gemeente in 1903. Het ontwerp is in de detaillering beïnvloed door de Overgangsarchitectuur. K. Budstra, architect te Grou maakte het ontwerp en schreef het bestek. De bouw van de woningen werd gegund aan de timmerlieden H.J. van der Veen en D.T. Hiemstra uit Grou. De woningblokken van de Hervormde Kerkvoogdij zijn in 1904 overgedragen aan de Diaconie van de kerk. Van de woningblokken hebben de kopwoningen door hun oriëntatie en detaillering van de geveltoppen een rijker accent gekregen. De indeling van de woningen is voor de bescherming van ondergeschikt belang: hoewel de structuur veelal nog herkenbaar is, is de inrichting geheel gemoderniseerd.

De woningen liggen tegenwoordig in de wijk 'de Oosterveldbuurt' en binnen de uitbreiding van het beschermd dorpsgezicht Grou. Het gebied, dat in de 19de eeuw lokaal bekend was als 'de Finne' of 'het Oosterveld' was nagenoeg onbebouwd weide- en hooiland in eigendom van de Hervormde kerk. Rond 1900 werd enerzijds door de kerkelijke gemeente een oplossing gezocht voor woningverbetering van diakoniewoningen, terwijl anderzijds de burgerlijke gemeente een terrein zocht voor woninguitbreiding. Op het terrein bouwde eerst de Kerkelijke Gemeente, waarna kennelijk overeenstemming werd bereikt met de Woningbouwvereniging Oosterveld NV over de bouw van enkele straatwanden die in 1905 werden gerealiseerd. De woningbouwvereniging ging later op in Woningbouwstichting Idaarderadeel (gesticht 1913) die er ook enkele bouwprojecten heeft uitgevoerd.

Waardering

De acht woningen met tussen-erf en bleekjes aan de noordwest- en zuidzijde, gebouwd in 1903 naar ontwerp van K. Budstra onder Overgangsarchitectuur zijn van algemeen cultuurhistorisch belang:

- als vroeg voorbeeld van sociale woningbouw in de voormalige gemeente Idaarderadeel,

- vanwege de bijzondere detaillering van de kopwoningen,

- vanwege de visuele betekenis van het woningenblok in de wijk het Oosterveld,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van het exterieur,

- vanwege de visuele en structurele gaafheid van het complex dat ligt in de uitbreiding van het beschermd dorpsgezicht Grou.