Inleiding

Complex bestaande uit de GYMNASTIEKSCHOOL en de bijbehorende BEHEERDERSWONING, in 1860-1861 gebouwd in opdracht van de Maatschappij 'Tot Nut van 't Algemeen', ten behoeve van de schoolgaande jeugd.

Financier van zowel de school (Pieterskerkgracht 7) als de er naast staande beheerderswoning (Pieterskerkgracht 5) was de Leidenaar J. Kneppelhout. Architect was de latere gemeente- architect J.W. Schaap, die de school bouwde volgens de destijds nieuwste opvattingen over het gymnastiekonderwijs. De in dezelfde eclectische stijl gebouwde beheerderswoning vormt een visuele eenheid met de gymnastiekschool. De panden maken deel uit van het beschermde stadsgezicht.

Omschrijving

In schone en gepleisterde baksteen opgetrokken gymnastiekschoolcomplex van twee met elkaar verbonden panden met verdieping.

Waardering

Het uit 1860-61 daterende gymnastiekschoolcomplexis van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische alsook typologische waarde als vroeg en overwegend gaaf bewaard voorbeeld van een ensemble dat specifiek voor het gymnastiekonderwijs is gebouwd in een rijk gedetailleerde eclectische architectuur. Tevens is het complex van belang als representatief en vroeg werk in het oevre van J.W. Schaap.