Inleiding

Gefaseerd tot stand gekomen universitair complex, in oorsprong bestemd als Pharmaceutisch LABORATORIUM (1895-1897), Organisch-Chemisch laboratorium en dubbele dienstwoning (1896-1898). De laboratoriumgebouwen zijn opgetrokken in een aan de Neo- Gotiek en Neo-Renaissance verwante bouwstijl, naar ontwerp van de toenmalige Rijksbouwmeester Jacobus Van Lokhorst. Het gebouw van het Organisch-Chemisch Laboratorium is in 1910 verdubbeld naar een ontwerp van Van Lokhorst's opvolger ir. J.A. Vrijman, die een qua exterieur vergelijkbaar gebouw spiegelbeeldig tegen het oude plaatste. Een tweede uitbreiding - in de vorm van een aanbouw - dateert van 1930.

NB. Het inwendige van de laboratoriumgebouwen is vanwege diverse aanpassingen ingrijpend gewijzigd, waardoor nog slechts onderdelen van het oorspronkelijke interieur bewaard zijn gebleven. De in 1949 rechts (noordzijde) van het Organisch Chemisch Laboratorium gebouwde uitbreiding van het laboratorium valt niet onder de bescherming van rijkswege. Het complex is anno 1996 nog steeds in gebruik door de Juridische Faculteit (Faculteit der Rechtsgeleerdheid) van de Rijksuniversiteit Leiden.

Omschrijving

Laat negentiende-eeuws universitair complex van uit rode strengperssteen, met accenten van gele strengperssteen, zandsteen en grijze hardsteen opgetrokken gebouwen met meerdere bouwlagen onder met leien gedekte kappen. De oudste delen van de laboratoriumgebouwen staan tegenover elkaar en vormen een stilistische en functionele eenheid. De vroeg-twintigste-eeuwse uitbreiding sluit in materiëel en stilistisch opzicht aan op de oorspronkelijke bebouwing.

Waardering

Het laboratoriumcomplex is van algemeen belang wegens cultuur- en wetenschapshistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van de opkomst van het experimentele wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in Nederland in het algemeen en vanwege de historische band tussen universiteit en de stad Leiden in het bijzonder. De gebouwen zijn van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde vanwege de specifieke vormgeving van zowel de hoofdvormen als in de detaillering van het exterieur als delen van het interieur, en als vrij gave, karakteristieke voorbeelden van bouwwerken uit het oeuvre van een vooraanstaand architect. Het complex heeft tevens stedebouwkundige en ensemblewaarde vanwege de sterke architectonische en stedebouwkundige samenhang tussen de gebouwen in de eerste laat-negentiende-eeuwse stadsuitleg tussen de vesten.