Inleiding

Kerkelijk complex bestaande uit de oud-katholieke ZAALKERK van de H.H. Fredericus en Odulphus naar een ontwerp van B. Buurman uit 1925 en de oudere uit 1904 daterende VILLA De Hoekstee, door Willem Cornelis Mulder ontworpen, in oosprong voor eigen gebruik gebouwd en bij de bouw van de kerk als pastorie in het complex opgenomen. Op advies van Buurman werd kunstenaar Chris Lebeau (1878-1945) aangetrokken om de muren in de kerk te beschilderen. In eerste instantie kreeg hij de opdracht de altaarnis te beschilderen. Op 31 maart 1926 besloot men definitief de gehele kerk door Lebeau te laten decoreren, ondanks zijn openhartige anarchistische opvattingen. Het toegevoegde portaal aan de voorzijde van de villa en de aanbouw aan de achterzijde van de villa zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. De achterzijde van de kerk is door een evenmin waardevol tussenlid verbonden aan de rij woningen aan de Cronesteynkade. Voor de glas-in-lood vensters van de kerk zijn kunststof voorzetramen geplaatst.

Omschrijving

Op ruim perceel op de hoek van de Zoeterwoudesesingel en Cronesteynkade gesitueerd kerkgebouw aan de westgevel verbonden met de naastgelegen villa. In aansluiting bij de villa werd de kerk eveneens in Chaletstijl uitgevoerd.

Waardering

Het kerkelijk complex van oud-katholieke kerk en villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling en vanwege de bijzondere plaats die de muurschilderingen in de kerk innemen in de iconologie van kerkelijke kunst. Het complex is tevens van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de Chaletstijl van het exterieur van de kerk en villa en de hoge kwaliteit van de muurschilderingen in de kerk. Bovendien nemen de religieuze wandschilderingen een bijzondere plaats in het oeuvre van de anarchistische kunstenaar Chris Lebeau in. Het exterieur en interieur van de kerk en villa zijn relatief gaaf bewaard gebleven.