Inleiding

Complex van vijf DIJKCOUPURES met drie SCHOTBALKHUISJES, gelegen in de Middendijk ten noorden van de Wadwerderweg. In 1811 met de indijking van de Noordpolder verviel de Oude Zeedijk of Middendijk (ca. 1350) tot slaperdijk. Tegelijkertijd werd evenwijdig aan de dijk het Noordpolderkanaal gegraven om een goede afwatering te garanderen van de landbouwgronden en voor het vervoer van landbouwproducten. Om het opstrekkende land in de nieuwe polder te kunnen bereiken werden dijkcoupures aangelegd. Vier dijkcoupures zijn aangelegd in 1936 ten behoeve van de landerijen van de boerderijen aan de Wadwerderweg 68, 72, 78 en 82 en één 1927, ten behoeve van de doorgang van de Zijlsterweg. Tot 1992 stonden de dijkcoupures onder schouw van het toenmalige waterschap Ommelanderzeedijk (nu Noorderzijlvest). Maar sinds de zeedijk verzwaard is en de Middendijk (met de dijkcoupures) zijn functie in de zeedefensie verloren heeft, is het waterschap ontheven van zijn onderhoudsplicht. Op de Middendijk blijven de bepalingen van de bestemmingsplannen en de regelgeving krachtens de Ontgrondingenwet van kracht.

Waardering

Complex van vijf dijkcoupures met drie schotbalkhuisjes van algemeen belang vanwege cultuurhistorisch en landschappelijke waarde

- vanwege de historische betekenis in relatie met de Noordpolder

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de complexonderdelen