Inleiding

Complex genaamd `Oude Laan' bestaande uit een VILLABOERDERIJ, ARBEIDERSWONING, en STOOKHOK. Het voorhuis van de boerderij is in opdracht van D.J. Westerdijk 1924 ontworpen door architect C. de Groot uit Utrecht, die veel heeft gebouwd in het Westen, in een aan de Nieuw-Historiserende stijl verwante architectuur. Het gietijzeren ornament in het bovenlicht van de entree is afkomstig van een tante genaamd Omta van de Omtadaborg in 't Zand. In 1925 liet D.J. Westerdijk een arbeiderswoning bouwen naar een ontwerp van architect R. Dertien in een Interbellum-architectuur. In 1934 vervingen de aannemers H. Bos en E. Berghuis uit Warffum de vrijstaande schuur voor een uit zes vakken bestaande bijschuur. Deze werd aangebouwd aan de uit acht vakken bestaande hoofdschuur, die stamt uit 1857; tevens werd de achtergevel van de hoofdschuur gewijzigd. In 1967 werd de arbeiderswoning inpandig verbouwd. Er heeft nog een tweede arbeiderswoning op het terrein gestaan die inmiddels is afgebroken; ook werd een schoorsteen op het noordelijk dakvlak van het voorhuis afgebroken. In 1997 werd de oude voetgangersbrug vervangen door een bredere brug; deze komt wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Het complex is gelegen op een deels omgracht ruim rechthoekig terrein, aan de Wadwerderweg, die zal worden voorgedragen als beschermd gezicht. Centraal aan de zuidzijde ligt de villaboerderij. Aan de achterzijde twee schuren, met aan de voorzijde van de bijschuur de stookhut. Aan de oostzijde van het terrein ligt een oprijlaan, die aan de aan het eind gelegen arbeiderswoning (noordzijde) en schuren toegang verleent. Aan de rechterzijde van de oprijlaan loopt een kanaal, waarover een brug die toegang geeft tot het voorhuis van de boerderij. Aan de voorzijde van de villaboerderij ligt een ruime tuin, waarin restanten van een Engelse landschapstuin (knotlinden, rode beuken, taxussen). Aan de oostzijde ligt een boomgaard.

Waardering

Villaboerderij met arbeiderswoning en stookhok van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit het derde kwart van de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de sobere, traditionele vormgeving van de villaboerderij en arbeiderswoning

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van het complex en de afzonderlijke onderdelen

- vanwege de bijzondere een beeldbepalende ligging aan de Wadwerderweg, die zal worden voorgedragen als beschermd gezicht.