Inleiding

COMPLEX H.CAECILIA', gebouwd in 1931-32 naar ontwerp van de architect CLEMENS HARDEMAN uit Oldenzaal, bestaat uit een R.K. KERK van het type centraalbouw/ axiaalbouw met aangrenzende PASTORIE. In 1932 was de kerk gereed, waarna vervolgens in 1933 de inwijding plaatsvond.

Onder rijksbescherming vallen:

1. De r.-k. kerk

2. De pastorie Na een geldinzamelingsactie kregen de aannemers BROK en KERKHOF uit Enter in 1931 de opdracht het ontwerp van architect Hardeman uit te voeren ter vervanging van de te kleine waterstaatskerk uit 1835 van de architect Dibbets. De bouw van de gewelven werd uitbesteed aan de firma KOENDERS uit Enschede. De firma INTERCODAM uit Amsterdam leverde de glas-in-loodramen en de tegels voor de bekleding van vloeren en muren voor zowel de kerk als de pastorie. Na voltooiing heeft de waterstaatskerk nog tot 1933 naast het oude complex gestaan. In 1965 heeft het architectenbureau Sluymer in opdracht van het kerkbestuur één zijaltaar weggehaald en het middenaltaar naar voren geplaatst. Voor het overige verkeert het complex nog in originele staat.

Het vrijstaande complex is gelegen op een aantal meters afstand, aan de westzijde van de Pastoor C.M. van Everdingenstraat, in de bebouwde kom van Rietmolen in de gemeente Neede. De kerk is oost-west georienteerd met het koor gericht op het westen. De pastorie, gelegen ten zuiden van de kerk, is met behulp van een tussenlid met de kerk verbonden. Aan de westzijde van de kerk bevindt zich de begraafplaats met voornamelijk zerken van na 1960. De nieuwe begraafplaats valt, evenals de oude begraafplaats aan de oostzijde van de Pastoor C.M. van Everdingenstraat, niet onder de bescherming.

Waardering

COMPLEX H.Caecilia' bestaande uit een R.K. KERK met PASTORIE naar ontwerp van de architect C. HARDEMAN gebouwd in 1931-32 te Rietmolen in traditionele stijl met Amsterdamse School invloeden.

- Van architectuurhistorische waarde vanwege het bijzonder gaaf bewaard ensemble van zowel het ex- als interieur van kerk en pastorie van een zorgvuldig uitgevoerd ontwerp van de architect C. Hardeman. De traditionele architectuur blijkt uit de toepassing van enorme overspanningen, bestaande uit bakstenen gewelven, decoratieve toepassing van verschillende soorten en kleuren baksteen. De amsterdamse school komt tot uiting in het verticaal schoon metselwerk, het houtsnijwerk en de vormgeving van de glas-in-loodramen.

- Van stedenbouwkundige waarde als gaaf bewaard gebleven katholiek complex bestaande uit een r.-k. kerk en pastorie gelegen in een kleine kern.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de veelvuldige symboliek die is toegepast door middel van figuratieve afbeeldingen in de glas-in-loodramen en tegeltableau's vervaardigd door Intercodam, gefinancierd door de parochianen.