Inleiding

Ter vervanging van een in 1842 gestichte, in de bebouwde kom van Lisse gesitueerd kerkelijk complex, bestaand uit een r.k. KERK met bijbehorende PASTORIE en een KLOOSTER. De aan de heilige Agatha gewijde kerk is gebouwd in de jaren 1902-1903 naar een ontwerp van de architect J.H. van Groenendael, een leerling van Pierre J.H. Cuypers. Naast de in Neogotische stijl opgetrokken, zestig meter lange "Kathedraal van de Bollenstreek" staat de al in 1902 voltooide, in een vergelijkbare bouwstijl opgetrokken pastorie. Het tegenover dit ensemble gesitueerde kloostergebouw het "Gesticht Sint Agatha" heeft eveneens de stilistische kenmerken van de Neogotiek. Dit gebouw was reeds in gebruik toen met de bouw van de kerk en de pastorie werd begonnen.

Van de oorspronkelijk ook bij het complex behorende, achter het voormalige klooster gesitueerde school St. Joseph zijn nog slechts enkele bouwfragmenten in de gevel van de huidige school bewaard gebleven. De drie gebouwen vormen een functionele en visuele eenheid, hoewel het kloostergebouw de oorspronkelijke functie inmiddels heeft verloren.

Omschrijving

Het vanuit een kruisvormige plattegrond opgetrokken kerkgebouw staat met de hoofdentree georiënteerd op de Heereweg, evenals de aan de met de noordgevel met de kerk verbonden, vanuit een rechthoekige plattegrond opgetrokken pastorie. Deze complexonderdelen staan tegenover het aan de andere kant van de Heereweg staande en er ook met de voorgevel op georiënteerde voormalige kloostergebouw. Alle drie complexonderdelen zijn opgetrokken in schone baksteen met details van verschillende soorten natuursteen en alle daken zijn gedekt met leien. Bij het kerkelijke complex hoort ook nog een begraafplaats en een dienstwoning. Deze complexonderdelen vallen echter niet onder de bescherming van rijkswege.

Waardering

- Het complex is cultuurhistorisch van algemeen belang als een bijzondere, representatieve uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling.

- Het complex is architectuurhistorisch van algemeen belang als een laat, maar goed voorbeeld van neogotische kerkelijke bouwkunst, vanwege de bijzondere ornamentiek, vanwege het materiaalgebruik en vanwege de architectonische samenhang tussen de onderdelen van het complex. De architectuurhistorische waarde wordt benadrukt door de nog aanwezige interieurdelen, die een eenheid vormen met het exterieur.

- Het complex heeft stedenbouwkundige en ensemblewaarde vanwege de grote betekenis voor het aanzien van het dorp, vanwege de situering en vanwege de bijzondere functionele en visuele samenhang tussen de complexonderdelen.

- Het complex is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de ruime mate van gaafheid van het exterieur en delen van het interieur van de samenstellende complexonderdelen.