Complexomschrijving

Inleiding

Complex, bestaande uit de rooms-katholieke KERK St. Jozeph met PASTORIE, gebouwd in 1924 onder architectuur van architect C. Hardeman uit Zwolle. De kerk is opgetrokken in een laat-neogotische stijl naar voorbeeld van de bouwtrant van A. Tepe. Hardeman voorzag de kerk van een passende neogotische inventaris, grotendeels naar eigen ontwerp. In de jaren vijftig werd het glas-in-lood uit de vensters in de koorsluiting vervangen door glas-in-lood met afbeeldingen van heiligen, een geschenk van de parochianen. In 1960 werd het interieur gemoderniseerd door architect H.J. van Wissen waarbij onder andere de kleurig gedecoreerde wanden strak gepleisterd werden, evenals de beelden. Tevens werd het interieur van de in een Interbellum-architectuur opgetrokken pastorie aangepast. In 1961 werden orgel en orgeltribune vernieuwd. Tegelijk met de bouw van kerk en pastorie werd er om het complex een hek gebouwd, dat in 1960 is gesloopt. Het enige wat over is gebleven is het dubbele, beweegbare smeedijzeren TOEGANGSHEK met regels, stijlen en dwarsstijlen, dat van de straatzijde verplaatst is naar de noordzijde van de kerk.

Het complex is beeldbepalend gelegen op de hoek van de Buitensingel tegenover de oude vestinggracht, naast het gemeentehuis. Het wordt omringd door een ruime tuin, waarvan het gedeelte achter de kerk in het oog valt door de strakke aanleg met heggen en loofbomen.

Waardering

Complex bestaande uit een rooms-katholieke kerk, een pastorie en een toegangshek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als laat voorbeeld van een rooms-katholiek complex in neogotische stijl uit 1924

- vanwege de sobere, doch verzorgde vormgeving