Inleiding

COMPLEX bestaande uit een VILLA met DIENSTWONING. De villa, genaamd `Ter Marse', werd gebouwd in 1884 voor de familie Maarsing, een rijke vervenersfamilie, in Eclectische stijl. In 1910 kreeg het voorhuis een nieuw uiterlijk met Um-1800-elementen en werd het interieur aangepast (o.a. glas-in-lood).

Aan de achtergevel (oostzijde) bevindt zich aan de linkerzijde een niet-originele aanbouw, die wegens te geringe ouderdom en te weinig architectonische waarde niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking komt. Sinds 1974 is het Streekhistorisch centrum in het pand gehuisvest is het interieur in een traditionele stijl teruggebracht (niet-origineel). De dienstwoning voor de tuinman stamt uit omstreeks 1935 en is gebouwd in een Interbellum-architectuur. In de tuin zijn restanten aanwezig van een landschappelijke aanleg. De tuin was oorspronkelijk groter, maar werd gehalveerd door de bouw van de watertoren aan de linkerzijde.

Het complex is gelegen op een ruim, deels omgracht perceel naast de watertoren aan het Stadskanaal. Aan de voorzijde bevindt zich een ruime tuin met langwerpige vijver. Links van de vijver een treurwilg en tamme kastanje en rechts twee beuken. Een oprijlaan, gelegen aan de rechterzijde, verleent toegang tot het complex en wordt gemarkeerd door twee vierkante pijlers met niet-origineel hekwerk.

Villa met dienstwoning van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een villa met dienstwoning uit het vierde kwart van de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving en detaillering van de villa

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het complex en de samenstellende onderdelen