Complexgegevens

Complexnummer
516415

Omschrijving

Inleiding

COMPLEX bestaande uit voormalige SYNAGOGE en MIKWE (badhuis), gelegen aan de zuidzijde van de Weverstraat. De synagoge is ontworpen door J. te Veldhuis in een neo-classicistische stijl en gebouwd in 1877. Kenmerkend voor deze stijl is de strakke indeling van de gevel door pilasters met Ionische kapitelen, rustend op een plint en afgesloten door een hoofdgestel. Volgens S. Laansma bevindt zich in de gang van de "huidige sjoel" (zich bevindend in de voormalige joodse school uit 1926) de zogenaamde eerste steen. Deze steen heeft de inscriptie: 'DE EERSTE STEEN IS GELEGD DOOR MEYER LEVERPOLL, ZOON VAN CHOWER ELI ZER DE LEVIET, MET ZIJN VROUW JUFFROUW HENDRINA, DOCHTER VAN NATHAN DE LEVIET, OP 24 IJAR 5637'. Dit is april/mei 1877. Op een bordje aan de voorgevel wordt informatie gegeven over de herbouw van de synagoge in 1877 op fundamenten van een voorloper uit 1840. Sedert 1642 is er sprake van een Joodse gemeenschap in Borculo. Na WO II is de synagoge verkocht. In 1993 is, ter behoud voor de toekomst alsook ter nagedachtenis aan de Joodse gemeenschap, het uiterlijk van de synagoge hersteld. Tegen de rechterzijde van het gebouw bevindt zich een vermoedelijk latere aanbouw. Bouwsporen lijken erop te wijzen, dat er zich hier eerst een andere aanbouw bevond, met daarin een steektrap naar de galerij. Midden achter de synagoge ligt het bijbehorende badhuis (mikwe), bereikbaar via een toegang aan de rechterzijde van de synagoge.

Rechts naast de synagoge ligt de toegang tot synagoge en mikwe (badhuis), bereikbaar middels een, later aangebracht, gietijzeren spijlenhek, dat niet onder de bescherming valt.

Waardering

- Van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een in hoofdvorm goed bewaarde synagoge met badhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw uitgevoerd in neo-classicistische stijl.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging aan de straat in het centrum van de stad Borculo.

- Van sociaal- en cultuurhistorische waarde vanwege de voormalige functie als synagoge met badhuis en daarmee als herinnering aan de Joodse gemeenschap in de gemeente Borculo. De objecten hebben gezamenlijk een belangrijke ensemblewaarde.