Inleiding.

Aan de oostelijke zijde van de Bergsestraat staat een boerderij-complex, bestaande uit een LANGGEVELBOERDERIJ (1), daterende uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, en een SCHUUR (2), uit dezelfde periode. Het is opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Omstreeks 1900 is tegen de boerderij een aanbouw gerealiseerd en omstreeks 1925 zijn de deeldeuren in de westelijke gevel van de boerderij dichtgezet. Tevens is toen het metselwerk van de zuidelijke zijgevel vernieuwd. Het erf wordt van de openbare weg gescheiden door een lage haag.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in westelijk Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Architectuurhistorisch is het geheel van belang vanwege de sobere ornamentiek van het exterieur. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en is als voorbeeld van een kleine keuterij uiterst zeldzaam geworden.