Inleiding

BOERDERIJ "Groote Kweek", aangebouwd BIJHUIS en vrijstaande SCHUUR / STAL gebouwd in ca. 1900 vlak na de ontginningen in traditionele stijl. Het complex met als belangrijkste onderdeel een boerderij van het hallehuistype is gelegen in het landelijk buitengebied ten noordwesten van de stad Arnhem en is gesitueerd ten oosten van de Harderwijkerweg, op de noordelijke grens van het landgoed Warnsborn (thans bezit van Het Gelders Landschap). Op het landgoed, waarvan deze boerderij onderdeel uitmaakt, staan meerdere soortgelijke boerderijen en woningen uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Op het erf bevindt zich een aan de boerderij aangebouwd bijhuis, een vrijstaande schuur / stal en enkele houten schuren van latere datum. Deze houten schuren komen niet voor bescherming in aanmerking. Voor de zuidoostgevel van de boerderij bevinden zich zich drie leilinden op onderling geringe afstand.

BOERDERIJ van het hallehuistype met aangebouwd BIJHUIS en vrijstaande SCHUUR / STAL uit 1900.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en gaaf exterieur voorbeeld van een complex in traditionele stijl met esthetische kwaliteiten van de samenstellende onderdelen, zoals de baksteen-bouwtrant met gave verhoudingen en karakteristieke detaillering in het materiaalgebruik.

- Het complex is van belang als essentieel en herkenbaar onderdeel van het histo-risch gegroeide landgoed Warnsborn. Het heeft ensemblewaarde in relatie met de landschappelijke aanleg en de bebouwing van het landgoed en is als zodanig van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit landschappelijke gebied.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming en de verschijningsvorm (herkenbaarheid als boerderijcomplex), welke verbonden zijn met de ontwikkeling van het landgoed Warnsborn vlak na de ontginningen rond 1900 : een groot land-schappelijk gebied met vooral aan de randen en hoofdassen boerderijen en pachterswoningen.