Inleiding.

Het complex bestaat uit de PASTORIE (1) en de KERK (2) van Zegge aan de O.L. Vrouwestraat 105 en 107. Daar tegenover staat de KAPEL aan de O.L. Vrouwestraat 108 (3). De pastorie en de Neo-gotische H. Maria Boodschap kerk zijn gebouwd in 1911, beide naar ontwerp van architect Jacques van Groenendael. De O.L. Vrouw van Zegge kapel is in Neo-gotische trant gebouwd in 1922, eveneens naar ontwerp van architect Jacques van Groenendael. Bijzonder is de oriëntering, waardoor de kapel en de kerk in elkaars verlengde staan en het koor van de kerk aan de straatzijde is gesitueerd. Alle gebouwen vervangen oudere voorgangers. De oudste geschiedenis kent de kapel, die teruggaat tot de vijftiende eeuw. Zegge was als Maria-bedevaartsoord nog tot ver in de huidige eeuw van belang. Een eerdere pastorie werd gebouwd in 1839 en een parochiekerk in 1848, mogelijk omdat Zegge in 1833 een eigen parochie werd.

In 1944 bracht een oorlogsactie van Duitse zijde zware schade aan de kerk toe; de toren werd vrijwel geheel opgeblazen en een deel van de kerkgewelven stortte in. De restauratie werd voltooid in 1958.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling, met name de ontwikkeling van het katholicisme in de late negentiende eeuw en de heropleving van bestaande devoties. Het is tevens van architectuurhistorisch belang wegens de plaats in het oeuvre van de architect. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp en vanwege de wijze van inrichting. Het complex is van bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp en vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing in historisch-ruimtelijke relatie tot de wegenstructuur. Het complex heeft een hoge mate van gaafheid.