Inleiding.

Het complex bestaat uit het DR. MOLLERLYCEUM op nummer 168 (1) en de bijbehorende voormalige CONCIERGEWONING (2) op nummer 170. Beide panden zijn naar ontwerp van J. Wielders en Q.J. Horsten gebouwd in 1926 in Expressionistische stijl. Sinds 1982 is de woning in gebruik bij de administratie, rond die periode is er achter het gave schoolgebouw een zeer grote uitbreiding aangebouwd, die het oorspronkelijke gebouw intact heeft gelaten.

Waardering.

De panden zijn van algemeen belang. Ze hebben cultuurhistorische waarde als als voorbeelden van een sociaal-economische en culturele ontwikkeling. Ze zijn van architectuurhistorisch belang vanwege de verzorgde stijl en detaillering, als voorbeeld van een regionale variant van de Amsterdamse School en als voorbeeld van het oeuvre van de architecten Wielders en Horsten. De gebouwen zijn van belang vanwege de ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieur. Het lyceum en in mindere mate de woning zijn belangrijk wegens de gaafheid van in- en exterieur en in relatie tot de visuele en structurele gaafheid van de stedelijke omgeving.