Inleiding complex

R.K. KERKGEBOUW 'H. Franciscus van Assissi', met een door een tussenlid verbonden PASTORIE, ingewijd op 6 september 1882. Gebouw en pastorie werden in 1881 ontworpen door E. J. Margry die ook vele inventarisstukken heeft ontworpen. Bij het ontwerp van het kerkgebouw inspireerde hij zich op de Franse Vroeg-gotiek. De pastorie is in een door neo-renaissance beïnvloede stijl opgetrokken. De inrichting en decoraties in het interieur van de kerk kwamen tussen 1881 en 1917 gereed. Het orgel dateert uit 1887. Het complex ligt aan de Kapellestraat, naast het voormalige Jacobushospitaal en tegenover het voormalige St. Franciscusklooster.

Het complex bestaat uit de volgende onderdelen:

1. Kerkgebouw met orgel

2. Pastorie

Waardering

Het complex is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een neogotisch kerkgebouw waarin een orgel en een pastorie van architect E.H. Margry. Van cultuurhistorische waarde vanwege zijn bestemming welke is verbonden met een religieuze ontwikkeling. Van ensemblewaarde vanwege de ligging aan de Kapellestraat met een door katholieke geloofsachtergronden bestemde bebouwing als het voormalige St. Franciscus-klooster en het voormalige rooms-katholieke Jacobusziekenhuis.