Omschrijving

Complexomschrijving Grotestraat 1 (fabrikantenwoonhuis), Grotestraat 3 (looierijgebouw) en fabrieksschoorsteen (Kerkstraat 14)

Inleiding Het complex bestaat uit FABRIKANTENWOONHUIS (Grotestraat 1), LOOIERIJGEBOUW of FABRIEKSHUIS (Grotestraat 3) en FABRIEKSSCHOORSTEEN (Tuigleerstraatje, ongenummerd). De uit Frankrijk afkomstige M.B. Regouin startte in 1838 midden op het hoogste punt van de kern van het dorp Cuijk, in het "fabriekshuis" Grotestraat 3, de eerste leerlooierij in het Land van Cuijk. Meer dan honderd jaar lang werd dit de belangrijkste tak van industrie tot in de verre omtrek. De looierij van Regouin lag gunstig vanwege zijn hoge ligging ten opzichte van de Maas. De looiputten mochten bij een hoge waterstand van de Maas niet onderlopen. De looierij lag op twee locaties; het voornaamste, beschermenswaardige gedeelte wordt ingeklemd door drie straten: in het westen door de Grotestraat, aan de achterzijde door de Kerkstraat (oost) en aan de zijkant door de Deken van den Ackerhof (noord). De looierij werd in de bloeiperiode regelmatig uitgebouwd en gemoderniseerd. Na de sluiting in 1965 hebben de gebouwen een nieuwe bestemming gekregen en zijn de looiputten gedempt. Grotestraat 1 betreft het FABRIKANTENWOONHUIS (onderdeel I) van leerlooier M.B. Regouin, waar hij in 1838 zijn intrek nam. In 1910 werd dit woonhuis door de leerlooiersfamilie gemoderniseerd naar ontwerp van de Nijmeegse architect Oscar Leeuw. In 1965 was het woonhuis op de verdieping verbonden door een luchtbrug met het LOOIERIJGEBOUW of FABRIEKSHUIS (onderdeel II). In het Tuigleerstraatje staat de FABRIEKSSCHOORSTEEN uit het eerste kwart van de 20ste eeuw (onderdeel III). Het uit drie onderdelen bestaande complex vormt het voornaamste overblijfsel uit de looierijgeschiedenis van Cuijk en omgeving.

Waardering (van het complex) Het complex van de firma M.B. Regouin te Cuijk, bestaande uit fabrikantenwoonhuis (I), looierijgebouw of fabriekshuis (II) en fabrieksschoorsteen (III) vertegenwoordigt algemeen belang op basis van: - de ouderdom; - de cultuurhistorische waarde, met name als representant van de industriële ontwikkeling in het Maasgebied; - de betekenis voor de typologische ontwikkeling van industriecomplexen; - de beeldwaarde en de historische betekenis voor Cuijk e.o.; - de architectuur- en bouwhistorische waarde met name wegens de sobere bouwstijl en detaillering alsook de bouwgeschiedenis.