Inleiding

Aan de Blekersingel bevindt zich een complex bestaande uit drie WOONHUIZEN en de voormalige BLEKERIJ 'Kleederbleekerij Het wapen van Amsterdam'. De woningen en de blekerij stammen uit 1900 en zijn in eclectische stijl - met veel stijlinvloeden van de Neo-Hollandse Renaissance - vermoedelijk door architect Nederhorst gebouwd in opdracht van Jaspers, de directeur van de blekerij, die zelf het pand op nummer 57 betrok. Vóór de bouw van het complex bevonden zich op deze plaats reeds een wasserij/blekerij met onder meer bleekvelden, was- en spoelhuizen en schuren.

Vanaf de zeventiende eeuw ontwikkelde Gouda zich tot een centrum van blekerijen en wasserijen. De naam van de singel, Blekersingel, refereert aan de vele blekerijen die tot in de twintigste eeuw langs deze singel gevestigd waren. Door de introductie van stoom en chemische wasmiddelen werden de blekerijen sterk geïndustrialiseerd. Dit betekende het begin van het einde van de vooraanstaande positie van Gouda als bleekerij-stad.

Omschrijving

De drie WOONHUIZEN aan de Blekersingel maken met de voormalige BLEKERIJ, 'Kleederbleekerij Het wapen van Amsterdam' (rechts van de woonhuizen), onderdeel uit van het complex Blekersingel 55-56-57 en Blekersingel 58. De drie woningen vormen een architectonische ontwerpeenheid. Het geheel voegt zich in de aaneengesloten gevelwand aan de Blekersingel.

Waardering

Het complex Blekersingel 55;56;57;58 is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde.

Het complex heeft cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van Gouda en specifiek de Blekersingel als blekerij-centrum. De bouw van de blekerij in combinatie met de woningen, waaronder de directeurswoning, is een afspiegeling van het eeuwenoude belang van de Goudse wasserijen en blekerijen.

Het complex is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van een bouwstijl - en tijd en vanwege de detaillering en het materiaalgebruik.

Het complex is van stedebouwkundig belang als beeldbepalend onderdeel van een gesloten gevelwand en vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele relatie van de woningen en de blekerij onderling.

Het complex is van belang vanwege de redelijke mate van herkenbaarheid en gaafheid.

Het complex vertegenwoordigt enige zeldzaamheidswaarde als uitdrukking van een inmiddels verdwenen bedrijfstak.