Inleiding

KLOOSTER- en SCHOOLGEBOUWEN met TUINAANLEG, op een gebied ter grootte van 13 hectare, gelegen aan de westzijde van de Daam Fockemalaan en ten zuiden van de Aletta Jacobslaan, in de jaren 1931-1933 gerealiseerd naar ontwerp van B.J. Koldewey in samenwerking met architectenbureau H. Kroes & zoon (W.C.A. Kroes). Het gebouw bevatte een klooster met kapel, een R.K. Kweekschool en Lyceum voor meisjes met een internaat voor 200 leerlingen.

De opdracht voor de bouw van het complex werd gegeven door de Onze Lieve Vrouwe Stichting in de persoon van H. Kroes, die voorzitter van de bouwcommissie was. De Congregatie, van oudsher gevestigd aan de Zuidsingel te Amersfoort, groeide in de jaren twintig sterk en zag zich genoodzaakt elders uit te breiden. In slechts twee jaar tijd kwam één van de grootste, in traditionalistische stijl ontworpen, gebouwencomplexen tot stand. In de vakliteratuur (R.K. Bouwblad, Bouwkundig Weekblad Architectura) werd het gebouw lovend ontvangen.

Het architectonisch concept was zodanig gekozen dat uitbreidingen goed mogelijk waren. Het oorspronkelijke complex bestond uit verschillende vleugels, die rond verschillende binnenhoven waren gesitueerd. Bij de uitbreidingen werd dit patroon voortgezet. De enige, niet in dit patroon passende uitbreiding, wordt gevormd door de in het verlengde van de hoofdas geplaatste recreatiezaal uit 1953, die nadrukkelijk in stijl afwijkt. Dit onderdeel valt buiten de bescherming.

Op het terrein werd in 1933 een woonhuis voor de rector gebouwd, wederom naar ontwerp van Koldewey, ondersteund door Kroes en zoon. Door dezelfde architecten werd tegelijkertijd een monumentaal hekwerk rondom het complex ontworpen.

In 195? bouwde architect Koldewey nog een portierswoning (DF-laan 24), die vanwege zijn leeftijd vooralsnog buiten de bescherming valt.

Omschrijving

Het onregelmatige terrein van het klooster en scholencomplex van Onze Lieve Vrouw ter Eem is gelegen op de westflank van de Amersfoortse Berg. Hierdoor is het terrein licht hellend. Met name bij het hoofdgebouw, dat met de 142 meter brede voorgevel op het noordoosten is georiënteerd, diende dit hoogteverschil te worden opgevangen. De vleugels aan de noordwestzijde hebben daarom een extra verdieping gekregen, terwijl de nokhoogte gelijk is gebleven. Het hoofdgebouw kan vanaf het hek aan de Daam Fockemalaan worden bereikt middels een toegangsweg, die circa honderdvijftig meter lang is. Bij de toegangpoort is hier een kleine tuinmanswoning gebouwd. Deze is van latere datum en wordt van ondergeschikt belang geacht. Ten zuiden van het toegangshek is in een bocht van de Daam Fockemalaan de rectorwoning gelegen, omringd door bomen. De voorgevel van deze woning is op het oosten gericht.

Het complex heeft een stedenbouwkundige relatie met het aan de zuidzijde gelegen klooster- en scholencomplex van het Constantinianum.

Het complex bestaat uit de volgende elementen:

1. tuinaanleg met hekwerk

2. klooster- en scholengebouwen

3. woning voor de rector

Waardering

Het klooster- en scholencomplex Onze Lieve Vrouw ter Eem aan de Daam Fockemalaan is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als kenmerkend, gaaf en voornaam voorbeeld van de Delftse School. Daarnaast is het complex van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een ontwikkeling in de geschiedenis van het katholiek onderwijs. Van stedenbouwkundige waarde, vanwege de ligging aan de westflank van de Amersfoortse Berg.