Inleiding

Complex Armen de Poth is een uit de middeleeuwen stammende hulpverlenende instelling. Het is gelegen op een vrijwel rechthoekig terrein, ten westen begrensd door de Coninckstraat en ten zuiden door de Pothstraat. Deze beschrijvingen vormen een toevoeging op de reeds beschermde delen van het COMPLEX De Armen de Poth, die onder Coninckstraat 31 enz. in het monumentenregister beschreven zijn. Op het binnenterrein en aan de Pothstraat zijn tussen 1894 en 1901 een aantal uitbreidingen aan het complex gepleegd. Het betreft reeksen van eenvoudige kleine HOFJESWONINGEN.

Naast de zes woningen (Pothstraat 2-12) uit 1894 bevindt zich een gelijktijdig gebouwd koetshuis voor een lijkkoets (nr. 14). Dit complex werd in opdracht van het bestuur door gemeentearchitect W.H. Kam ontworpen.

Het blok van twaalf woningen (Coninckstraat 67, 7-18) werd in 1894 in opdracht van het bestuur van de instelling door gemeentearchitect W.H. Kam ontworpen. Een eerste steen in de gevel herinnert daaraan: 'de eerste steen gelegd door Mr. J.G.A. van Zijst 5 april 1894'.

Het midden op het binnenterrein gelegen blokje van twee woningen (Coninckstraat 67, 3-4) is vermoedelijk in 1894 of 1901 gebouwd, naar ontwerp van W.H. Kam of H. Kroes.

Het blok van acht woningen (Coninkstraat 67, 19-26) werd in 1901 in opdracht van het bestuur van de instelling door H. Kroes ontworpen. In de voorgevel is een eerste steen aangebracht met de tekst: 'de eerste steen gelegd door A.M. Tromp van Holst, 10 juli 1901'.

Omschrijving

Het complex De Armen de Poth is gevestigd op een rechthoekig terrein aan de Coninck- en Pothstraat. Het terrein wordt geheel begrensd door reeksen van woningen voor ouderen met op drie punten een toegangspoort. In de zuidoosthoek is de kapel van het Gasthuis (St. Rochuskapel uit 1507) gelegen. In het midden van het terrein is het oudste blok gesitueerd met onder andere de regentenkamer uit 1628 en de Celzusterenkamer uit 1547. Op het oostelijk einde van dit midden blok bevinden zich twee woningen, Coninckstraat 67, 3-4, die omstreeks 1900 zijn gebouwd. Recht tegenover dit blok is langs de gehele noordelijke grens van het complex een uit acht woningen bestaand blok uit 1901 gelegen: Coninckstraat 67, 19-26, ontworpen door H. Kroes. Langs de oostelijke grens van het complex bevindt zich een uit twaalf woningen bestaand blok, bekend als Coninckstraat 67, 7-18. Dit blok is in 1894 naar ontwerp van W.H. Kam gereed gekomen. Het laatst te noemen toegevoegde deel is gelegen aan de Pothstraat, nummers 2 t/m 14, waarvan de laatste een koetshuis betreft. Dit deel is eveneens in 1894 gerealiseerd naar ontwerp van W.H. Kam. De te beschermen delen zijn:

1. Pothstraat 2-14, zes woningen en een koetshuis

2. Coninckstraat 67, 3-4, twee woningen

3. Coninckstraat 67, 7-18, twaalf woningen

4. Coninckstraat 67, 19-26, acht woningen

De rond 1900 toegevoegde delen kennen een sterke typologische overeenkomst met de oudere delen van het complex. Eén bouwlaag met zadeldak evenwijdig aan de voorgevel, sobere baksteenmuren, een deur, een venster en een eenvoudige dakkapel per woning.

Waardering

De toegevoegde delen aan het complex De Armen de Poth zijn van algemeen belang vanwege hun architectuur- en cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een gaaf bewaard woningcomplex (type hofjeswoningen) voor ouderen en vanwege de grote mate waarin deze delen bijdragen aan de ensemblewaarde van het uit de middeleeuwen stammende complex.