Inleiding

Ten oosten van de kom van Vlierden staan, nabij de bossen van de Brouwhuissche Heide en direct ten zuiden van de Rijntjesdijk, een voormalige BOSWACHTERSWONING (1) uit omstreeks 1895, met KARSCHOP uit omstreeks 1910 (2) en ligt de BEGRAAFPLAATS (3) van de familie Wiegersma, ca. 1900 en later. Deze voormalige boswachterswoning met boerderij was omstreeks 1900 in het bezit van de familie Wiegersma. Waarschijnlijk heeft de familie, na de dood van E. Blanke (echtgenote van Jacob Wiegersma) in 1903 besloten deze privé-begraafplaats in gebruik te nemen.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als herinnering aan de rol van de familie Wiegersma in de culturele ontwikkeling van het Peelgebied en is een goed voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in het ontginningsgebied van de Peel. Het is tevens een voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de langgevelboerderij. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de sobere ornamentiek en de traditionele streekeigen vormen. Het geheel is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en is als kleine familiebegraafplaats met aangehorigheden zeldzaam.