Inleiding

Rooms-katholiek kerkcomplex "St. Bonifatius" bestaande uit een KERKGEBOUW gewijd aan St. Bonifatius en een bijbehorende PASTORIE, gebouwd in de jaren 1899-1900 naar ontwerp uit 1898 van A.A. Margry en J.M. Snickers in de stijl van de Neo-Gotiek. Kerk en pastorie staan ten oosten van de Oostzijde ter plekke van een oudere kerk die dichter naar de Zaan heeft gestaan.

Omschrijving

Het kerkgebouw en bijbehorende pastorie staan beide met de voorzijde naar de Oostzijde. De pastorie staat direct ten zuiden van de kerk en is hiermee via een tussenbouw verbonden.

Waardering

Het kerkcomplex "St. Bonifatius" bestaande uit een kerkgebouw en bijbehorende pastorie is van algemeen belang wegens cultuur- en architectuurhistorische waarde als goed ontworpen en gaaf bewaard voorbeeld van laat 19de-eeuwse religieuze architectuur in de stijl van de Neo-Gotiek. Kerk en pastorie hebben ensemblewaarde als onderdelen van een totaalontwerp.