Inleiding

Het complex omvat een reeks BEDEVAARTKAPELLEN, aan de Handelseweg tussen Gemert en Handel en een grotere kapel, de zgn. Ossenkapel. De kapellen zijn tot stand gekomen in opdracht van Van de Laarschot, rector van de Handelse kapel. Ze zijn gebouwd tussen 1888 en 1891 in neo-gotische stijl met beeldhouwwerk van A. Lenaerts. De kapellen zijn hersteld in 1992, daarbij is voor elke nis een glasplaat in metalen kozijn aangebracht.

Op de plaats van deze kapellen hebben vanouds bedevaartskapellen gestaan, De huidige "keskes" hebben zeventiende-eeuwse voorgangers gehad. Eén van die zeventiende-eeuwse kapellen is aan het begin van de Handelseweg/Lodderdijk bewaard gebleven.

Omschrijving

De kapellen liggen aan de doorgaande weg naar Handel op regelmatige afstand van elkaar en fungeren als haltes in een processie. In zeven kleine kapellen, de zogenaamde keskes worden de zeven smarten van Maria uitgebeeld, de kapel het dichtst bij Gemert bevat een reliëf van Maria als Moeder van Smarten. De kapellen zijn uitgevoerd in baksteen. Het beeldhouwwerk bestaat uit Franse kalkzandsteen (St. Jovresteen met uitzondering van de kruisafname welke in Savonièresteen is uitgevoerd). Op natuursteen plaquettes zijn opschriften aangebracht die de titel en het nummer van de betreffende smart aangeven. In een enkel geval is daar een naam, mogelijk van een schenker, aan toegevoegd.

Halverwege deze reeks is een grotere kapel, de Ossenkapel, gebouwd.

Waardering

Het geheel is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als nadrukkelijke uitdrukking van het geestelijk leven, met name door de relatie met de eeuwenoude Mariabedevaart Handel en de wijze waarop deze relatie zich door de aanwezigheid van de bedeweg in het landschap manifesteert. Het heeft in samenhang met Handel als bedevaartplaats ensemblewaarde. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en is in zijn totaliteit uiterst zeldzaam.