Inleiding

Het complex bestaat uit (1) de R.K. KERK St. Lambertus, (2) de bijbehorende voormalige R.K. PASTORIE en (3) het voormalige BAARHUISJE annex GRAFMONUMENT, gelegen naast kerk en pastorie.

Omschrijving

Het betreft een coherente groep negentiende- en vroeg twintigste-eeuwse kerkelijke bebouwing in de kom van Huisseling, temidden van agrarische bebouwing. De verschillende objecten hebben een functionele relatie.

Waardering

Het kerkcomplex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en als voorbeeld van de continuïteit in de kerkelijke ontwikkeling van het oude land van Ravenstein. Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering en is van kunsthistorisch belang door deels oudere interieuronderdelen. Het is tevens van belang als voorbeeld van Neo-Gotiek. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het oudere kerkdorp Huisseling.