Inleiding

Het complex bestaat uit de KERK van de H. Agatha aan de Kerkstraat 39 (1) en de PASTORIE aan de Kerkstraat 37 (2). Kerk en pastorie werden in 1925 gebouwd naar ontwerp van architect J. Franssen in de trant van de Amsterdamse School. Het complex staat in het centrum van Boekel op de hoek van de Rutger van Herpenstraat. De voorganger van de huidige kerk stond op het plein aan de overzijde van de Kerkstraat.

Waardering

Het complex van kerk en pastorie is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de volkskerk in het interbellum.

Het heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de evenwichtige detaillering en is van kunsthistorisch belang door de interieuronderdelen. Het gebouw is tevens van belang als voorbeeld van het oeuvre van de architect J. Franssen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.