Inleiding

Aan de westzijde van het Damrak, aan weerskanten van de Karnemelksteeg, in 1904-1906 tot stand gekomen VERZEKERINGSKANTOOR met winkel en conciergewoning, en een naastliggend WINKELMAGAZIJN naar een ontwerp in Amerikaans aandoende stijl van Kropholler & Staal in opdracht van de N.V. Levensverzekering Maatschappij 'Utrecht'. De winkel in huishoudelijke artikelen L. Dake & Zoon ('caserollen, meelscheppers, melk-overkookbeveiligers, nachtpotten', e.d.) bevond zich gelijkstraats en ter hoogte van de entresol. Op deze tussenverdieping waren twee modelkeukens geinstalleerd.

Het beeldhouwwerk is van J. Mendes da Costa.

Zie hiervoor de verschillende complexonderdelen.

Waardering

Complex 'de Utrecht' algemeen belang vanwege de cultuurhistorisch waarde als als uiting van het opkomend verzekeringswezen en tegelijk als exponent van de verandering van het Damrak in een winkel- en kantoorstraat rond 1900 alsmede van architectuurhistorische waarde vanwege het hier zeldzaam gehanteerde op Amerikaanse leest geschoeide stijlidioom.