Inleiding

Als onderdeel van de Strategische Beveiliging, een plan om Nederland te vrijwaren voor een overval door een vijandelijk leger, is in 1939-1940 op de westelijke oever van de Maas een kazemattenlinie aangelegd. De twee KAZEMATTEN (1) en (2) bij de veerplaats (naar Bergen (L.)) aan de Staaiweg te Vierlingsbeek dateren uit 1939 en maken deel uit van de Maaslinie. Het betreft twee kazematten van het G-type, waarvan één in de oorspronkelijke staat, bestaande uit een gietstalen koepel (wanddikte 10 cm.) met schietgat, aan de onderzijde ingebed in een zware betonnen omhulling. Van het tweede exemplaar resteert een ruïne.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de aanleg van een verdedigingslinie kort voor de Tweede Wereldoorlog, gebruikmakend van bestaande elementen in het landschap; het is van belang wegens het bijzondere materiaalgebruik, namelijk beton en gietstaal en is van betekenis voor de typologische ontwikkeling van de kazematten. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van de verdedigingslinie op de oostoever van de Maas.