Inleiding

De parochiekerk van het H. Hart van Jezus met bijbehorende pastorie is gebouwd naar plannen van Dom Paul Bellot en H.C. van de Leur tussen 1929 en 1931. De kerk is in 1953 gewijzigd en voorzien van een ingangsportaal door J. Bedaux. In 1966 verrees een Sacramentskapel. Beide onderdelen vallen buiten de bescherming.

Omschrijving

Kerk en pastorie bevinden zich naast elkaar, waarbij de gevelcompositie van beide onderdelen een zekere samenhang vertoont.

Waardering

Het complex van kerk en pastorie is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de katholieke kerkcomplexen. Het gebouw heeft architectuurhistorisch belang door de stijl en de detaillering in baksteen en is tevens van belang in het oeuvre van de architecten Dom Bellot en Van de Leur. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling/uitbreiding van de stad. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.