Complexgegevens

Complexnummer
518911

Omschrijving

Inleiding.

JACHTHUIS met KOETSHUIS en PAARDENSTAL. Het geheel is gebouwd in 1870 voor Eugène Francois Joseph de Zerezo de Tejada, geboren te Diest op 1-7-1824 als zoon van Joseph Vincent de Paule de Zerezo de Tejada en Elisabeth Desirée Lynen. Het geslacht De Zerezo was afkomstig uit Spanje waar hun voorvader, Don Sancho de Tejado, bevelhebber zou zijn geweest in het Spaanse leger in de slag tegen de Moren bij Clavijo in 862.

In 1849 liet de familie het "kasteel" van Veerle bouwen. Op 28-4-1871 werd Eugène F.J. de Zerezo de Tajado tot baron verheven. Hij kocht in de jaren 1869-76 meer dan 300 ha woeste grond in Goirle ten westen van de Rovertse Leij verder in Poppel en Hilvarenbeek en bezat minstens vier boerderijen in dit gebied.

Hij was volksvertegenwoordiger, ridder in de Koninklijke Orde Karel III, officier in de Leopoldsorde in de Spaanse militaire orde van verdienste 2de klasse en Commandeur in de Portugese Christusorde.

Omschrijving.

Het complex, bestaande uit jachthuis ("kasteel"), koetshuis en beeld van Diana, bevindt zich in een bosgebied en bestaat uit een jachthuis met erachter gelegen koetshuis, dat door schansmuren met het huis is verbonden.

Ervoor staat een beeld van de godin Diana.

Waardering.

Het complex van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van buitenhuizen op ontginningslandgoederen in de negentiende eeuw, het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het jachthuis. Het object is van architectuurhistorisch belang door de stijl en detaillering en de verwijzingen naar een deels gefingeerd adellijk verleden in torentjes en friezen. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid van een dergelijk jachthuis.