Inleiding

O.L VROUW VISITATIECOMPLEX bestaande uit de gelijknamige R.K. KERK en de naastgelegen voormalige PASTORIE. De kerk is in 1885 tot stand gekomen naar ontwerp van de bekende architect J.W. Boerbooms (1849-1899). De pastorie is in dezelfde periode verbouwd door Boerbooms met als uitgangspunt een op deze plaats gelegen in 1847 door de aannemer H. Hoorneman uit Elst gebouwde R.K. Waterstaatskerk. Opvallend aan dit eerste na-reformatorische katholieke kerkgebouw in Velp was het gegeven dat kerk en pastorie zich onder één dak bevonden. Bij de verbouwing is de kerk afgebroken en het pastorie gedeelte gehandhaafd. Vervolgens is op de plaats van de kerk de uitbreiding van de oude pastorie naar ontwerp van Boerbooms opgetrokken.

In 1876 ondernam de toenmalige pastoor F.J. Koene de eerste pogingen om tot een nieuwe grotere kerk te komen. In 1883 was het uiteindelijk gelukt om de benodigde fondsen bij elkaar te krijgen. Voor de bouw werd de Arnhemse architect J.W. Boerbooms, leerling van P.J.H. Cuypers, aangetrokken. Voor Boerbooms was de opdracht voor de bouw van de kerk met pastorie het begin van een bloeiperiode die vijftien jaar zou duren. In deze periode kwamen zijn belangrijkste werken tot stand met als hoogtepunt de St.Werenfridus (1898-1899) in Zieuwent.

Het complex bevindt zich aan de zuidzijde van de in de kern van Velp gelegen Emmastraat en wordt omgeven door een tuin.

Waardering

O.L VROUW VISITATIECOMPLEX bestaande uit de gelijknamige R.K. KERK (1885) en de naastgelegen voormalige PASTORIE (1847/1885).

Architectuurhistorische waarden

- Het complex is van belang als goed voorbeeld van een in de stijl van de Neo-Gotiek gebouwd R.K. kerk met pastorie. De beide gebouwen vallen op door de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van de ontwerpen zoals deze tot uitdrukking komen in de gaaf bewaarde hoofdvormen, de bijzondere detaillering en het materiaalgebruik. De pastorie valt bovendien op door de aanwezigheid in het huidige gebouw van een oudere voorganger uit 1847 die een restant vormt van een Waterstaatskerk waarbij kerk en pastorie onder een dak gelegen waren. De kerk en pastorie zijn van belang voor het oeuvre van de architect J.W. Boerbooms (1849-1899) als eerste kerk, geënt op de late Nederrijnse gotiek waarbij tevens sprake is van invloed van het werk A. Tepe. De kerk en pastorie vormen het begin van een nieuwe fase in het werk van deze architect waarin zijn belangrijkste werken tot stand zijn gekomen met als hoogte punt de St.Werenfriduskerk (1898-1899) te Zieuwent.

Stedebouwkundige waarden

- De gebouwen zijn door hun centrale situering in de kern van het dorp van bijzondere betekenis voor het aanzien van Velp.

Cultuurhistorische waarden

- De gebouwen zijn van belang vanwege de betekenis voor de katholieke gemeenschap in Velp en de gemeente Rheden alsmede als uitdrukking van de katholieke emancipatie in de tweede helft van de negentiende eeuw.