Inleiding

Complex bestaande uit een in verschillende bouwfasen tussen ca. 1840 en 1900 tot stand gekomen VILLA met TUINHEK en een in de tuin gelegen laat negentiende eeuws PRIEEL. De kern van het pand die gevormd wordt door de begane grond verdieping is vermoedelijk gebouwd in het tweede kwart van de 19de eeuw. De achtruits schuiframen in de achtergevel herinneren hier nog aan. Eind 19de eeuw is het huis sterk vergroot door de toevoeging van een verdieping. De diverse gevelbepleisteringen dateren van deze verbouwing. Het over het algemeen sober uitgevoerde pand vertoont enige invloed van de Neo-Renaissancestijl. Het huis is enige tijd bewoond geweest door de predikant-dichter Bernard ter Haar (1806-1880). Ter Haar vestigde zich in 1874 in Velp na zijn emeritaat als hoogleraar kerkgeschiedenis en zedenleer aan de universiteit van Utrecht. In 1880 overleed hij en werd hij begraven op de begraafplaats van Rozendaal. De villa, waaraan een serre, wordt omgeven door een ruime tuin waarin zich meerdere oude bomen bevinden waaronder in de achtertuin een beuk en een eik. In de tuin bevindt zich rechts een fraai houten prieel met ajourwerk (ca. 1895-1905).

De tuin wordt deels omgeven door een ijzeren spijlenhek.

Complex bestaande uit een VILLA met TUINHEK en een PRIEEL.

Architectuurhistorische waarden:

- Het complex is van belang omwille van de gaaf bewaarde voornamelijk laat 19de eeuwse hoofdvormen, de detaillering en het materiaalgebruik zoals de tegelvloeren van de serre aan de rechter zijgevel en het fraaie ajourwerk van het prieel.

- Het complex vormt een goed voorbeeld van een negentiende eeuwse villa die met name opvalt door de grote en bijzonder fraaie serre uit de late negentiende eeuw en een fraai onder invloed van de Chaletstijl gebouwd prieel.

Stedenbouwkundige waarden:

- Het complex is van belang vanwege het voor de Gasthuislaan sterk beeldbepalende karakter en de markante ligging gezien vanaf de naar kasteel Biljoen leidende Van Spaenallee.

Cultuurhistorische waarden:

- Het complex is van belang als laatste woonhuis van de bekende predikant-dichter Bernard ter Haar.