complex met vier onderdelen

Inleiding.

Van de acht objecten op landgoed Dassenberg worden er vier voor rijksbescherming voorgedragen, te weten: het LANDHUIS in Chaletstijl uit 1894, de KAPEL in Neo-Gotische bouwstijl uit 1896 en de BOSWACHTERSWONING annex tramhalte (TRAMSTATION) in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl uit 1899, alle drie naar ontwerp van de architect C.P. van Genk, en het KOETSHUIS in Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl uit 1895. Voorts bevinden zich op het landgoed een boerderij uit 1893, een tuinmanswoning uit 1960, een woonhuis met schuur uit 1965 en een rentmeesterswoning uit 1968, die alle buiten de bescherming vallen.

Omschrijving.

Het landgoed is gelegen tussen Steenbergen en Halsteren, op grondgebied van de gemeenten Steenbergen en Bergen op Zoom. Als samenhangende eenheid dateert het uit de zestiende eeuw, toen het een militaire functie had als inundatiegebied in de verdedigingslinie tussen Bergen op Zoom en Steenbergen. Nadat het die functie in de achttiende eeuw verloor, kreeg het een gemengde functie ten behoeve van de landbouw, houtproduktie en jacht. Het huidige karakter, de indeling en de samenhang van het landgoed is op die tijd terug te voeren. Ook de lanenstructuur dateert vermoedelijk uit die tijd. De twee hoofdlanen, de Herendreef en de Boerendreef, lopen parallel vanaf de weg naar het landhuis, om even daarvoor samen te komen. De eerste wordt geflankeerd door een enkele rij beukenbomen, die even voor het landhuis overgaan in eikenbomen. De tweede wordt geflankeerd door een dubbele rij beukenbomen. De boswachterswoning annex tramhalte ligt aan de weg en langs de Herendreef, die langs de kapel naar het landhuis en het koetshuis loopt.

Waardering.

Het complex bestaande uit het landhuis, de kapel, de boswachterswoning annex tramhalte en het koetshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een negentiende-eeuws landgoedcomplex met een gemengde functie van landbouw, houtproduktie en jacht. Bovendien heeft het cultuurhistorische waarde als illustratieve representant van het tramvervoer vanwege de tramhalte bij de boswachterswoning. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van Chaletstijl, met name het landhuis, als voorbeeld van Neo-Gotische bouwstijl, met name de kapel en als voorbeeld van Ambachtelijk-Traditionele bouwstijl, met name de boswachterswoning annex tramhalte en het koetshuis. Daarmee zijn drie van de belangrijkste negentiende-eeuwse bouwstijlen op het landgoed vertegenwoordigd. Het heeft bovendien architectuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van het oeuvre van de architect C.P. van Genk, met name het landhuis. Het heeft ensemblewaarde vanwege de onderlinge functionele samenhang en de samenhang van het complex met het landgoed. Het is gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van een negentiende-eeuws landgoedcomplex. Bovendien is de tramhalte zeer zeldzaam.