Inleiding

Gedeeltelijk vrijstaand WOONHUIS (onderdeel I), in 1907 opgetrokken in opdracht van de rentenierende boer Wilhelmus van den Hurk, in een bouwstijl die in de rijke ornamentiek invloeden van de art nouveau vertoont. Vrijstaand hiervan aan de zuidoostelijke zijde, bevindt zich een in 1920 in een streek-eigen bouwtrant gebouwde SCHUUR (onderdeel II). Hierin werden materialen gebruikt van een rond 1900 op het perceel gebouwde en toen afgebroken leerlooierij. De objecten zijn gesitueerd op een verhoging aan de zuidwestelijke zijde van de straat. Het woonhuis is in 1952 gesplitst en heeft aan de voorzijde een tuin; deze valt niet onder de van rijkswege geldende bescherming. Aan de entree van de tuin bevinden zich twee geornamenteerde smeedijzeren penanten van het hekwerk.

Omschrijving

Onderdeel I: woonhuis op rechthoekige grondslag van één bouwlaag met kapverdieping onder een geknikt zadeldak, gedekt met rode geglazuurde tuile-du-Nord pannen. Aan de zuidwestelijke hoek is een éénlaags keuken/stal gebouwd die haaks op de hoofdmassa staat. De aanbouw heeft een met kruispannen gedekt zadeldak. Tuin met hekwerk. Onderdeel II: geheel vrijstaand van het woonhuis bevindt zich aan de zuidoostelijke zijde een schuur van één bouwlaag onder een met Hollandse pannen gedekt zadeldak.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het landelijke woonhuis. Het woonhuis heeft architectuurhistorische waarde vanwege de zorgvuldige detaillering, het materiaalgebruik en de voor een dergelijk bouwtype ongewoon rijke ornamentiek die invloeden van de Art Nouveau vertoont.

Het woonhuis is verder van belang vanwege de gaafheid en vanwege de zeldzaamheid van dergelijke rijk geornamenteerde landelijke panden.