Inleiding

Het complex bestaat uit de VILLA Vredewoud en een DIENSTWONING. Het complex, met Eclectische en aan de Chaletstijl verwante elementen, is in 1899 in opdracht van E. Willinge Prins in Oldeberkoop gerealiseerd naar ontwerp van O.M. Meek uit Donkerbroek. De beide onderdelen staan tegenover elkaar aan de Willinge Prinsstraat. De villa is naar het zuidwesten georiënteerd, de tuinmanswoning naar het noordoosten. De villa ligt ruim teruggerooid van de openbare weg met een ruime tuin rondom het pand. De tuinmanswoning wordt door een grasstrook en een ijzeren hekwerk van de weg gescheiden.

Waardering

Het complex bestaande uit villa Vredewoud en de tuinmans/rentenierswoning, in 1899 naar ontwerp van O.M. Meek gerealiseerd in Oldeberkoop, is van architectuurhistorisch belang:

- vanwege de redelijke mate van belang voor de architectuurgeschiedenis,

- vanwege de hoge mate van esthetische kwaliteit van het ontwerp,