Inleiding

DWARSHUISBOERDERIJ met uitgebouwd middenrisaliet en STOOKHUT, gebouwd in 1898 in opdracht van F. Mulder in een Eclectische stijl met enkele classicistische motieven. In 1977 is de indeling van het voorhuis gewijzigd. Tevens zijn de west- en achtergevel van de schuur opnieuw opgemetseld. Wegens lange leegstand laat de bouwkundige staat van de boerderij te wensen over.

De boerderij is monumentaal gelegen op een ruim, deels omgracht rechthoekig perceel aan het begin van het lint van Bellingwolde, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht. Links aan de voorzijde van de boerderij staat een monumentale rode beuk. Een oprijlaan met aan weerszijden rode beuken, gelegen aan de achterzijde van het terrein, verleent toegang tot het bedrijfsgedeelte. De stookhut staat aan de rechterzijde van de schuur.

Waardering

Dwarshuisboerderij met stookhut van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als voorbeeld van een dwarshuisboerderij met uitgebouwd middenrisaliet en stookhut uit 1898 in de provincie Groningen

- vanwege de opvallende vormgeving van de boerderij in een Eclectische stijl met enkele classicistische motieven

- vanwege de redelijk hoge mate van gaafheid van het complex

- vanwege de functionele en ruimtelijk-visuele relatie tussen de samenstellende onderdelen

- vanwege de monumentale ligging aan het begin van het lint van Bellingwolde, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht