Inleiding

MARECHAUSSEEKAZERNE met aangebouwde WACHTKAMER/SCHUUR en vrijstaande SCHUUR, gebouwd omstreeks 1920 in een Interbellum-architectuur. Het kantoor was gehuisvest in het risalerende centrale volume; in beide zijvleugels bevond zich een woning. In 1928 werd aan de achterzijde een wachtkamer aangebouwd. Omstreeks 1963 verloor het pand zijn functie van kazerne en werd verbouwd tot drie woningen. In de loop der tijd is de roedenverdeling in de vensters grotendeels verdwenen. Het aan de achterzijde gelegen waterleidinggebouw, oorspronkelijk in eigendom van de marechaussee, stamt uit omstreeks 1950 en is onlangs verbouwd tot garages; het gebouw komt wegens te geringe ouderdom niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

De kazerne is beeldbepalend gelegen aan het lint van Bellingwolde, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht. De vrijstaande schuur ligt rechts achter de kazerne.

Waardering

Marechausseekazerne met schuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als representatief voorbeeld van een kleine marechausseekazerne met schuur uit de jaren twintig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de sobere vormgeving en verzorgde detaillering in Interbellum-architectuur

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het complex

- vanwege de opvallende ligging aan het lint van Bellingwolde, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht