Inleiding

Voormalige PASTORIE met aangebouwd ACHTERHUIS gebouwd in 1913 naar een ontwerp van architect C. Brill uit Winschoten in Overgangsarchitectuur. Het pand, dat een oudere pastorie verving, vormt een complex met de ernaast gelegen oude Nederlands hervormde kerk (monumentnummer 8898) De woning is in 1979 intern gedeeltelijk gewijzigd. Onder andere is op de verdieping een badkamer gebouwd. Er is echter nog een groot aantal authentieke interieuronderdelen bewaard gebleven.

Het pand heeft een diepe voor- en achtertuin waarin een vrijstaande schuur uit 1913, die oorspronkelijk bij de vorige, afgebroken pastorie hoorde. De voortuin wordt van de openbare weg gescheiden door een sober ijzeren HEK bestaande uit regels met gebogen en rechte stijlen. De woning ligt aan de als beschermd gezicht voorgedragen Hoofdweg van Bellingwolde.

Waardering

Complex bestaande uit een pastorie met aangebouwd achterhuis, en een hek uit 1913 en een schuur uit 1913 van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een pastorie met hek uit 1913 bij een veel oudere Hervormde kerk

- vanwege de vrij hoge mate van gaafheid van de verschillende onderdelen van het complex